top of page
Yazarın fotoğrafıHÜSEYİN ILGAZ

3D BASKI TEKNOLOJİSİYLE ALMANYA’DA ÜRETİLEN BİR KONUT... SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, OPTİMİZASYON, VERİM


Üç boyutlu beton baskı teknolojisiyle Almanya’da üretilen ilk müstakil konut, inşaat sektöründe üretkenliği artırmanın, sürdürülebilirliği ve optimizasyonu sağlamanın, sağlıklı konutlara ulaşım için pratik çözümler geliştirmenin imkanlarını göstermesi açısından oldukça ilgi çekici bir örnek...

Almanya’nın Beckum kentinde Üç Boyutlu (3D) Beton Yazıcıyla inşa edilen ve Alman Mense Korte Architects tarafından tasarlanan 160 metrekarelik yaşam alanına sahip iki katlı binanın ilk katı oturma odası, yemek alanı ve ortada şömine bulunan açık bir kat planına sahip. İkinci katta ise üç ayrı oda ve üç banyo bulunuyor.

2021’in yaz aylarında kullanıma sunulan ev, Alman mimarlık ofisi Mense Korte Architects, kalıp ve iskele sektörünün global anlamda öncü firmalarından PERI, uluslararası yapı malzemesi ve çimento üreticisi HeidelbergCement ve Alman inşaat firması Hous3Druck şirketlerinin ortak çalışmaları sonucunda hayata geçirilmiş.

Verimli ve inovatif bir süreçte imal edilen bu pilot yapıda firmalar ilk kez yaşanan planlama zorluklarının üstesinden gelmekle kalmamışlar, yerel yönetimin onay sürecinde de farklı tecrübeler kazanmışlar.

3D Yazıcı iki operatör tarafından çalıştırılıyor Sadece iki operatör tarafından çalıştırılan üç boyutlu yazıcı beş dakikada 1 metrekarelik bir çift cepheli duvar örebiliyor.

Binanın dış duvarları üç katmanlı; ve araları yalıtım malzemesiyle doldurulmuş.

Yazıcı, imalat esnasında elektrik ve su tesisatı için gerekli boşlukları bırakmış. Baskı makinesi çalışırken baskı alanı içinde boru, kablo ve diğer unsurların montajı da sürece kolayca entegre edilebilmiş.

Beton imalatında farklı bir basınç yöntemi kullanılan proje 8 ayda tamamlanmış.

Evde, baskı katmanlarının karakteristik çizgileri günümüzde de belirgin bir şekilde kendini gösteriyor.

Daha hızlı ve daha düşük maliyetle konutlar inşa edilebiliyor İnşaat sektöründe üretkenliği artırmak ve sağlıklı konutlara ulaşım için oldukça pratik çözümler sunan 3D Baskı Teknolojisi sayesinde ne bir taş kaldırılıp şantiyeye taşınmış ne de prefabrik parçalar monte edilmiş. Dolayısıyla 3D beton baskı, akıllı tasarımlar ve malzemelerin optimize edilmiş kullanımı sayesinde çevresel anlamda da sürdürülebilir bir katkı sunuyor.


3D beton baskının önümüzdeki birkaç yıl içinde öneminin artacağına ve inşaat sürecinin endüstriyelleşmesini sağlayacağına inanılıyor.

Projede kullanılan yazıcı, modüler bir yapıya sahip; dolayısıyla ayrı ayrı yapılandırabiliyor (her biri 2,5 metre uzunluğunda modüller). Ayrıca hem şantiye hem de fabrikada kullanılabiliyor.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page